Промоція читання. Мілан Кундера

2021-03-15

Мілан Кундера – всесвітньо відомий чесько-французький письменник

Усі три романи Кундери, які поступили до нашої бібліотеки, безумовно варті вашої уваги. Хоча читати їх буде нелегко, а часом і важко.Знайомство із письменником радимо розпочинати з найвідомішого роману‼ «Нестерпної легкості буття».

Події в ньому відбуваються у 1968 році, коли радянські танки вторглися до Праги. Твір розповідає про життя двох пар – Томаша і Терези та Франца і Сабіни. Автор спирається на думки давньогрецького філософа Парменіда про легкість і важкість буття та прийнятих рішень. Усе це – поняття відносні та змінні. Й оскільки живемо лише раз, то насправді ніколи не знаєш, що важить, а що, зрештою, не має жодного значення.

На перший погляд може здатися, що «Нестерпна легкість буття» – роман про кохання Томаша та Терези. Історія проста: молодий хірург зав’язує стосунки із офіціанткою, але при цьому не відмовляється від інших жінок. Бо кохання і секс для нього – то різні речі.

Томаш і Тереза мешкають у Празі. Він – успішний хірург, вона – фотографиня. Долі обох героїв склалися непросто. Терезі з дитинства життя з родиною здавалося концентраційним табором, де всі мешкали разом, без жодної приватности. По-справжньому щасливою Тереза була лише, «коли фотографувала російських вояків на вулицях Праги й наражалася на небезпеку». Кохання до Томаша спершу приносить жінці радість, але згодом перетворюється на справжні тортури, коли той починає регулярно їй зраджувати. Для Томаша ж «це була безвихідь: для коханок він був затаврований своєю негідною любов’ю до Терези, а для Терези – ганебним тавром стосунків із коханками».

Долі цих героїв змінюються паралельно з долею Європи. «Історія Чехії та Європи – це два ескізи, накреслені недосвідченістю людства, – міркує автор. – Історія легенька, як і життя окремої людини, нестерпно легка вона, легка, мов пух, немов пил, що його звіває вітер, немов те, що завтра зникне без сліду». Чи не те саме відбувається і з людьми?

Інший роман Кундери, в якому автор продовжує тему легкости, цього разу – в повільному танці під акомпанемент приємної музики – «Вальс на прощання». Тут описано світ дуже різних чоловіків і жінок, в якому ті обертаються, мов у водевілі або «Сні літньої ночі» Шекспіра. Кожен із героїв має власні мрії та переживання, які в певний момент заплутуються настільки, що стає незрозуміло, хто ж оступився і почав рухатися не в такт.

Історія відбувається у маленькому курортному містечку, куди з метою лікування від безпліддя приїжджають жінки з різних міст. Багатьом із них допомагає чудодійний метод лікаря Шкрети, який у такий спосіб втілює свій химерний план.

Сюжет дивним чином весь час обертається довкола медсестри Ружени – на вигляд непримітної молодої жінки, яка раптово дізнається про свою вагітність. Із перших сторінок роману ми бачимо, що вона мріє коли-небудь «вирватися з цього містечка, що аж кишить жіноцтвом». Натомість змушена працювати тут без надії на будь-які зміни.

Розриваючись між відомим сурмачем Клімою, який мав із нею тимчасовий зв’язок, та закоханим і бідним Франтішеком, Ружена обирає на роль батька дитини першого. Але її в житті чекає ще декілька несподіванок, які значною мірою об’єднують й інших персонажів – колишнього політичного в’язня Якуба та його підопічну Ольгу, дружину Кліми Камілу, що потерпає від власних ревнощів, багатого американця Бертлефа, який віднаходить у романі любов і свого нащадка.

У будь-якому разі відвідини цього містечка кожному з восьми героїв запам’ятаються надовго. Не кажучи про тих, хто не покине його взагалі. А про причини й наслідки, що змінюються в ритмі вальсу, дізнаєтеся з твору.

Ще один твір Кундери, який цього року побачив світ в українському перекладі Леоніда Кононовича, – «Безсмертя». ⌛Це один із найновіших романів автора, в якому є декілька сюжетних ліній.

Французький письменник і критик Філіпп Соллерс охарактеризував роман «Безсмертя», як найбільш продумане і сміливе літературне творіння Мілана Кундери. Вочевидь, так і є, оскільки працюючи над ним, він зробив філософські бесіди повноцінною складовою роману. Без них не може розгортатися сюжет.

«Безсмертя» – книга, до знайомства з якою потрібно підготуватися. Кундера «перескакує» з історії в історію, змушуючи читача напружувати мізки і перечитувати деякі абзаци вголос. До його літературного хаосу необхідно звикнути.

«… Якщо читач пропустить бодай один рядок із мого роману, він його не зрозуміє, а який читач тих рядків не пропускає, га?».

Основна сюжетна лінія закручується навколо Аньєс та Лори, двох сестер, які мають складні стосунки через кричущу несхожість характерів. Інша сюжетна лінія знайомить нас із Ґете та Беттіною фон Арнім (німецька письменниця). Їхнє листування світ побачив під назвою «Листування Ґете з дитиною». Ці сюжетні лінії багато у чому суголосні.

Однак особливе місце в романі відводиться філософським роздумам про щастя, кохання, любов, смерть, буття, маленьке та велике безсмертя.

Кому варто читати

- Поціновувачам інтелектуальних романів, які стають вмістилищами глибоких філософських ідей.

Кому не варто читати

- Шанувальникам лінійних книжок, у яких все зрозуміло від початку й до кінця, тим, хто любить цікаві і закручені сюжети й не надто переймається філософським підґрунтям.

/Files/images/schastya/161419803_5947607311931716_8378140999499703417_o.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 115

Коментарi